Volvo XC60 tilldelas International Truck of the Year 2010

[youtube]D4pYiMKOUGw[/youtube]

LOS ANGELES (2 december 2009) – Volvo XC60 utsågs den 2 december till International Truck of the Year 2010 av juryn för International Car of the Year (ICOTY). Priset överlämnades till Doug Speck, vd för Volvo Cars of North America i Volvo Personvagnars monter på 2009 års bilutställning i Los Angeles. XC60 valdes bland över tio nya crossover-modeller, SUV:ar och lastbilar av en panel bestående av framstående motorjournalister.

”Detta kommer som en mycket fin final på vad som har varit ett helt fantastiskt år för Volvo”, kommenterade Speck. ”XC60 har inte bara hyllats i medierna. Den har dessutom blivit mycket väl mottagen av våra kunder.”

Tack vare 2010 års modell av XC60 har Volvo Cars of North America kunnat rapportera ökad försäljning jämfört med året innan under sex månader i rad.

XC60 utsågs till vinnare av en panel med representanter för de 19 främsta motortidningarna, tidskrifterna och webbplatserna i USA och Kanada. När de gör sina val måste jurymedlemmarna följa riktlinjerna från International Car of the Year att ”belöna bilar som återspeglar en emotionell koppling mellan bilen och konsumenternas livsstil”.

”Utnämningen handlar inte om motorstyrka och prestanda”, säger Courtney Caldwell, kvinnan som skapat och nu leder organisationen International Car of the Year. ”Den handlar om hur bilarna återspeglar vår personlighet, livsstil och självbild, en attityd som de flesta konsumenter kan identifiera sig med.”

”Detta är ett av världens mest prestigefyllda motorpris. Vi är mycket stolta över att vinna det för vår bästsäljare XC60”, säger Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar.

När en bil väl har godkänts av ICOTY:s nomineringskommitté gör juryn en bedömning som utgår från ett antal viktiga kriterier: bilen måste vara ny eller ha genomgått en grundlig ansiktslyftning, den måste finnas ute till allmän försäljning senast den 16 november 2009, som är juryns deadline, och den får inte tidigare ha varit nominerad till något av ICOTY:s priser.

Priset International Truck of the Year är den 20:e utmärkelsen för Volvo XC60 sedan försäljningen startade i Europa i slutet av 2008. XC60 var först med att erbjuda City Safety som standardutrustning. Denna unika Volvo-teknik kan hjälpa föraren undvika frontalkollisioner i låg hastighet. Om föraren är på väg att bakifrån köra in i en annan bil och inte reagerar i tid kommer XC60 att bromsa på egen hand.

Om International Car of the Year (ICOTY): Utmärkelsen ICOTY skapades och lanserades 1997 av Courtney Caldwell, chefredaktör för Road & Travel Magazine.  Syftet med utmärkelsen är att rikta uppmärksamheten på den emotionella kopplingen mellan bil och konsument. Priset ges till de biltillverkare som bäst lyckas uppnå det målet i design och marknadsföring av sina bilar, och till de bilar som bäst återspeglar konsumenternas livsstilar.

Om VCNA:
Volvo Cars of North America, LLC (VCNA) med huvudkontor i Rockleigh, NJ, är ett dotterbolag till Volvo Personvagnar i Göteborg. VCNA erbjuder marknadsföring, försäljning, reservdelar, service, teknik och utbildning åt Volvos återförsäljare i Förenta staterna och ansvarar för Volvos verksamhet i Kanada. Mer information finns på www.volvocars.us.