Volvo XC60 blev Årets familjebil i Women's World Car of the Year

womens_award

Volvo XC60 tog hem förstapriset i kategorin Årets familjebil i första upplagan av Women´s World Car of the Year. Totalt tävlade 21 bilar i fyra klasser när åtta kvinnliga motorjournalister från sju länder röstade fram sina favoritbilar.

– Det är naturligtvis oerhört glädjande att kvinnor uppskattar Volvo XC60 och att vår produkt motsvarar deras krav. Med Volvo XC60 känner vi att vi verkligen lyckats skapa en bil som attraherar flera olika kundgrupper, säger Johan Rasmusson, Car Line Manager för Volvo XC60 och XC90 på Volvo Personvagnar.

Under året som gått har åtta kvinnliga motorjournalister från Storbritannien, USA, Kanada, Sydafrika, Indien, Australien och Nya Zeeland testat 21 utvalda bilar.

Gruppen och utmärkelsen har kommit till för att utbilda världens biltillverkare om de kvinnliga kundernas köpbehov.

– Vi letade länge för att samla ihop kvinnliga motorskribenter som var kvalificerade för att rösta fram pristagare. Det var inte lätt eftersom det inte finns så många kvinnliga motorjournalister, säger Sandy Myhre, juryns ordförande från Nya Zeeland.

Samtliga vinnare i de fyra tävlingsklasserna presenterades nyligen i London. Volvo XC60 vann alltså klassen Årets familjebil. Total vinnare av hela tävlingen blev Jaguar XF.

Bilarna bedömdes från en rad kriterier och beskrivs som ”kvinnornas välkända inköpslista”. Den inkluderar bland annat förvaringsutrymmen, barnvänlighet, estetiskt tilltal – det vill säga design – och körglädje. Accelerationsförmåga och motorns kraft bedömdes också, men låg inte i topp bland prioriteringarna. Klimatpåverkan var en annan faktor. En mer udda bedömningspunkt var bilarnas ”sex appeal”. Det var dock inte en faktor som avgjorde slutresultatet.

Röstförfarandet och tävlingen övervakades av Paul McCormick på globala revisionsföretaget Grand Thornton.

– Jag förutsatte att kvinnor oundvikligen skulle lägga större vikt vid egenskaper som valuta för pengarna och barnvänlighet. Allt eftersom rösterna kom in stod det klart att faktorer som ”sex appeal” och klimatpåverkan bedömdes mer kritiskt, med relativt låga betyg jämfört med vissa andra kategorier, säger Paul Mc Cormick.

De bilar som kvalade in till årets omröstning skulle ha sålts i minst tio länder världen över och ha funnits på marknaden mellan september 2008 till september 2009.

– Den mest spännande för oss kvinnor i juryn från alla dessa olika länder är att vi för första gången tillsammans har sagt på vårt eget sätt vilka bilar som imponerar på oss, säger Sandy Myhre.

Läs mer på www.womensworldcoty.com