Volvo XC60 utsedd till Årets bil i världen!

Volvo tilldelas ännu ett prestigefyllt pris för sina bilar. Bara några veckor efter att XC40 blev vald till Årets bil i Europa utsågs nu XC60 till Årets bil i hela världen.


Från att ideligen ha snubblat strax innan målsnöret i de stora tävlingarna har Volvo plötsligt gjort något av en grand slam. För bara lite drygt tre veckor sedan vann Volvo XC40 den ärofyllda titeln Årets Bil i Europa 2018, en titel märken med typiska småbilar i modellprogrammet normalt prenumererar på.

Och nu, i samband med öppnandet av bilsalongen i New York, meddelades vinnaren av den (ännu mer?) ärofyllda titeln World Car of the Year, alltså Årets bil i världen. I konkurrens med de båda andra finalisterna Range Rover Velar och Mazda CX-5 drog Volvo det längsta strået med sin nya XC60. Från början var det 34 bilar med i ”tävlingen”, varav 24 stycken sållades bort inför en form av semifinal där ytterligare sju försvann inför finalmomentet. Men nu har de 82 journalisterna från 24 olika länder världen över sagt sitt – Volvo XC60 är årets vinnare.

 

– Det gläder mig att se att vårt företags produktinvesteringar bär frukt. Vi står upp mot tuffa motståndare, men denna utmärkelse till XC60 visar att Volvo har den rätta kombinationen av design, uppkoppling och säkerhet som tilltalar kunder världen över, säger Volvo Cars vd och styrelseordförande Håkan Samuelsson som för andra gången på 23 dagar har fått gå upp på scenen för att ta emot en i bilbranschen eftertraktad prisbuckla.

Det tävlades i ytterligare fem kategorier i World Car of the Year-evenemanget. Nedan följer samtliga vinnare med andra och tredjeplatstagarna inom parentes.

2018 World Car of the Year
Volvo XC60
(Mazda CX-5)
(Range Rover Velar)

2018 World Urban Car of the Year
Volkswagen Polo
(Ford Fiesta)
(Suzuki Swift)

2018 World Luxury Car of the Year
Audi A8
(Porsche Cayenne)
(Porsche Panamera)

2018 World Performance Car of the Year
BMW M5
(Honda Civic Type R)
(Lexus LC 500)

2018 World Green Car of the Year
Nissan Leaf
(BMW 530e iPerformance)
(Chrysler Pacifica Hybrid)

2018 World Car Design of the Year
Range Rover Velar
(Lexus LC 500)
(Volvo XC60)

Utöver de två senaste troféerna har Volvo erövrat många andra de senaste åren. Det började rulla på vid skiftet till de nya modellerna på SPA-plattformen (90-serien). Volvo har bland annat blivit utsedd till årets bil i Japan, världens bästa kombi, årets suv i Texas och årets familjebil samt vunnit fina priser för sin tekniknivå och sina motorer. Bara för att nämna några.

Källa: Teknikens Värld