Space and Storage
Volvo XC40
Volvo XC40
Utrymmen och förvaring

Volvo Cars meddelade i dag att man har lösningen på ett problem som förare världen över möts av dagligen: en avsaknad av lämpliga och funktionella förvaringsutrymmen i bilen. Med sitt innovativa koncept i den nya kompakta stads-SUV:en XC40, som lanseras de närmaste veckorna, går Volvo Cars i bräschen i segmentet kompakta premium-SUV:ar när det gäller utrymme, förvaring och allroundfunktionalitet.


Den efterlängtade XC40 från Volvo Cars gör företagets SUV-program komplett. I programmet ingår även toppmodellen, den stora XC90, och mellanklassmodellen XC60.

Som en del av utvecklingsarbetet med XC40 avsatte Volvo Cars kundundersökningsteam mycket tid för att undersöka hur stadsbor världen över använder sin bil varje dag – och, än viktigare, hur de förvarar sina tillhörigheter i bilen. Kunderna fick även svara på frågor om vilka förbättringar av interiören de skulle vilja se i sina bilar.

Det visade sig att resultaten från olika regioner och städer var anmärkningsvärt lika, vilket gav Volvos designers viktig information som de kunde använda sig av när de skulle utforma interiören i nya XC40.

 

– När vi talade med människor om hur och var de förvarar sakerna de har med sig varje dag var det tydligt att de flesta tycker att dagens bilar brister i detta avseende. Mobiltelefoner som glider runt i mittkonsolen, påsarna med hämtmat som hela tiden riskerar att tippa och människor som fumlar bakom ratten när de försöker ta fram servicekort ur plånboken. Vi bestämde oss för att lösa dessa och många andra problem som vi stötte på, säger Louiza Atcheba, Model Brand Manager för 40-serien på Volvo Cars.

För att skapa mer förvaringsutrymme i dörrarna på nya XC40 valde Volvo Cars designers en radikalt ny strategi. Genom att flytta högtalarna från dörren och utveckla världens första ventilerade sub-woofer som monterats i instrumentbrädan skapade Volvo tillräckligt med förvaringsplats i dörrfacket för en bärbar dator och en pekplatta, eller ett par vattenflaskor.

– När vi designade kardantunneln var fokus inte bara på att åstadkomma en snygg design, utan också att säkerställa att mugghållarna kan användas som mugghållare och att designen skapar plats för mynt, kort och laddningskablar. Ett annat fokusområde var att skapa ett användbart fack för mobilen, utrustat med trådlös laddning och USB-portar, säger Conny Ewe Blommé, Senior Design Manager på Volvo Cars.

Handskfacket har försetts med en liten fällbar krok som kan användas för att hålla små shopping- eller take away-påsar på plats. Båda framsätena erbjuder förvaringsutrymme under sätet, tillräckligt stort för en liten pekplatta eller andra mindre föremål.

XC40 är också utrustad med fack för kredit- och servicekort som smidigt kan stoppas in i instrumentbrädan. Det gör att de finns nära till hands när man behöver dem. I tunnelkonsolen under armstödet finns det ett stort förvaringsfack med plats för en box med pappersnäsdukar. En speciell, löstagbar behållare gör att du snabbt kan tömma ut skräp.

– I bagaget har vi skapat ett smart vikbart golvsystem som håller ditt bagage åtskilt samtidigt som du använder bagageutrymmets hela lastkapacitet utan att du behöver ta bort golvet. Den elektroniska fällmekanismen för baksätet skapar ett helt plant lastgolv med en enkel knapptryckning, säger Conny Ewe Blommé.

XC40 inkluderar en uppfällbar bagagerumsavdelare med två krokar för att hålla shoppingpåsar eller annat bagage på plats, liksom fyra lasthakar som gör det lätt att lasta bilen. En annan nyhet är det låsbara förvaringsfacket för värdesaker under lastgolvet.

– Mycket av det som vi har gjort med XC40 bygger på omfattande insikter om konsumenterna. Med XC40 ser vi till att kupéer som är fyllda med diverse prylar hör till det förgångna. Vi gör det genom att se till att allt finns inom räckhåll, men utan att sakerna ligger framme. Det handlar om att rensa upp i röran så att du kan tänka klart, sammanfattar Louiza Atcheba.