VOLVO S40 DRIVe utsedd till årets miljöbil i Storbritannien

Volvo S40 1.6D DRIVe med den nya start-stopptekniken har utsetts till årets miljöbil, Green Car of the Year, i den prestigefyllda tävlingen 2009 What Car? Green Car Awards. Priset delades ut i London City Hall av stadens borgmästare Boris Johnson.

Priset delas årligen ut av högt ansedda What Car? som är Storbritanniens största biltidning och konsumentguide för bilköpare. Volvo S40 DRIVe besegrade BMW 118d och Renault Megane och tog hem segern i kategorin små familjebilar. S40 DRIVe besegrade även samtliga övriga klassvinnare, inklusive Audi A8 och MINI Cooper S och tog hem titeln What Car? Green Car of the Year.

 

S40 DRIVe erbjuder mycket låga koldioxidutsläpp med endast 104g/km, och en bränsleförbrukning på bara 3,9 liter per 100 km. Juryn motiverade utmärkelsen med den unika kombination av låga utsläpp, praktiska funktioner, säkerhet och körglädje som kännetecknar S40 DRIVe.

Steve Fowler, redaktör för tidningen What Car? öste beröm över bilen.

– Volvo S40 DRIVe är en oerhört attraktiv, miljövänlig bil. Volvo har inte tummat på vare sig kvalitet, säkerhet eller körglädje för att uppnå de låga utsläppen. Det är dessutom mycket bil för pengarna. Den har allt som vi vill se i Årets miljöbil, sammanfattar Fowler.

 Volvo har gjort en kraftfull satsning på miljö och arbetat hårt med att minska miljöpåverkan på alla sina bilar genom att fokusera på resursutnyttjande och miljökonsekvenser hela vägen.  

– Lanseringen av DRIVe-sortimentet gör det möjligt för Volvo att erbjuda bilar i mellansegmentet med samma bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp som konkurrenternas småbilar. För kunderna innebär detta att de inte behöver kompromissa om någonting när de väljer en Volvo. Denna mycket viktiga utmärkelse innebär ett erkännande av Volvos strävan att bygga så bränslesnåla bilar som möjligt, sa Stuart Kerr, Volvo Personvagnars Europachef som tog emot priset på plats.

Start-stopp i detalj
För att minska koldioxidutsläppen till 104 g/km har nya S40 DRIVe, precis som V50 DRIVe, utrustats med en start-stoppfunktion.

När föraren lägger växelspaken i friläge och släpper upp kopplingen medan bilen står stilla stängs motorn av. Nästa gång föraren trycker ned kopplingen startar motorn igen. Volvos start-stoppsystem övervakar också löpande komfortnivån i kupén och startar automatiskt luftkonditioneringen om till exempel temperaturen stiger i passagerarutrymmet.

Detta innovativa övervakningssystem har blivit möjligt tack vare ett litet extra batteri som stöder det större batteriet genom att ge extra kraft. Tack vare det extra batteriet startar Volvos DRIVe-modeller särskilt snabbt och smidigt. Bilens ljudanläggning påverkas inte heller när startmotorn aktiveras. Detta är unikt för Volvo Personvagnars lösning jämfört med de system som erbjuds av konkurrenterna. Det stora standardbatteriet har också uppgraderats för att kunna hantera upp till 175 000 start-stoppcykler. Start-stopptekniken finns också på DRIVe-modellerna av Volvo C30 och V50.

Ett brett urval DRIVe-modeller
Volvo erbjuder ett brett urval olika DRIVe-modeller, förutom Volvo S40 finns också C30, V50, V70, S80, XC60 och XC70 i nya bränslesnåla versioner. Klicka på följande länk om du vill läsa mer om hela modellurvalet:

https://www.media.volvocars.com/se/enhanced/se-se/Media/Preview.aspx?mediaid=18752