Volvo och Fotbollsförbundet söker ny Number 10

Det är dags att utse årets Number 10 som får ta emot en miljon kronor. Bakom stipendiet står Volvo Car Sverige och Svenska Fotbollförbundet. För andra gången hyllas och belönas personer, projekt eller initiativ som utvecklar svensk fotboll på sitt alldeles egna sätt. Beskyddare är Zlatan Ibrahimović.


Den första stipendiaten 2017 blev Locker Room Talk som utifrån egna erfarenheter arbetar för att lära nästa generations spelare om mångfald och jämlikhet. De fyra initiativtagarna till Locker Room Talk har haft ett händelserikt och utvecklande år.

Bakgrunden till Number 10 är att Volvo Car Sverige varit nationell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet sedan 2010 tillsammans med Volvia, Hertz och Volvofinans Bank. Stipendiet skapades förra året samtidigt som samarbetsavtalet förnyades. Syftet är att vara med och forma svensk fotbolls framtid för fortsatta blågula framgångar.

– Med vår värdegrund ”Made By Sweden” som står för jämlikhet, mångfald och omsorg om människor är det helt naturligt att vara en del av Number 10. Vi är med och lyfter fram och belönar dem som skapar framtiden för svensk fotboll, både på och utanför planen. Vi ser oss också själva som biltillverkarnas Number 10. Vi går vår egen väg, säger Kristian Elvefors, vd på Volvo Car Sverige.

Nu är det alltså dags att utse årets Number 10-stipendiat. Det kan vara en person, aktiv ledare eller förening som i sitt arbete driver fotbollen framåt och är ett föredöme inom sport- och föreningsvärlden. Den eller dem som vågar gå sin egen väg.

– Det här initiativet betyder mycket för svensk fotbolls framtid. De första Number 10-stipendiaterna, Locker Room Talk, gör ett fantastiskt jobb för att främja jämställdhet och schyssta attityder. Därför ser vi fram emot att dela ut nästa Number 10-stipendium på en miljon kronor, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet.

Stipendiets beskyddare Zlatan Ibrahimović har sedan han själv hängde upp landslagströjan med nummer 10 hemma i Rosengård velat bidra på ett nytt sätt. Och han har ett brett synsätt på vilka som ska söka och därmed kan vinna årets stipendium.

– De finns därute. De behöver bara visa sig och ta steget fram. Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. För mig är det nummer 10 som gör skillnad. Den som alla ser upp till. Den som leder andra, som vågar göra saker annorlunda, säger Zlatan Ibrahimović.

Fotnot: Ansökan är öppen på numberten.club