Volvo
Helt elektriskt 2030

Volvo Cars har som mål att bli en ledare på den snabbt växande marknaden för premium-elbilar och planerar att bli ett helt elektriskt bilmärke senast 2030.


Företagets ambition är att man då endast ska sälja helt elektriska bilar och fasa ut alla bilar i sitt globala modellprogram som är utrustade med en förbränningsmotor, inklusive hybrider.

Företagets övergång till att bli en helt elektrisk biltillverkare är en del av dess ambitiösa klimatplan, som syftar till att konsekvent minska koldioxidavtrycket under varje bils livscykel genom konkreta åtgärder.

Beslutet bygger även på förväntningarna om att lagstiftning och en snabb utbyggnad av tillgänglig laddningsinfrastruktur kommer att snabba upp konsumenternas acceptans för helt elektriska bilar.

Volvo Cars steg mot en fullständig elektrifiering sker parallellt med ett ökat fokus på onlineförsäljning och ett mer komplett, attraktivt och transparent konsumenterbjudande under namnet Care by Volvo. Alla helt elektriska modeller kommer endast att kunna köpas online.

2030-ambitionen är en acceleration av Volvo Cars elektrifieringsstrategi, driven av en stark efterfrågan på företagets elektrifierade bilar de senaste åren och en fast övertygelse om att marknaden för bilar med förbränningsmotor krymper.

 

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online – säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars. – Vi är helt fokuserade på att bli en ledare i det snabbt växande segmentet premium-elbilar.

Volvo Cars lanserade sin första helt elektriska bil, XC40 Recharge, på marknader världen över förra året. Senare idag kommer företaget att avslöja sin andra helt elektriska bil, en ny modell i 40-serien.

De kommande åren kommer Volvo Cars att rulla ut ytterligare ett antal elektriska modeller, och fler kommer att följa efter dem. Volvo har som mål att 50 procent av företagets globala försäljning redan 2025 ska utgöras av elbilar. Resterande 50 procent ska utgöras av hybrider. Senast 2030 ska alla bilar som företaget säljer vara helt elektriska.

– Det finns ingen långsiktig framtid för bilar med en förbränningsmotor, säger Henrik Green, chief technology officer. – Vi är fast beslutna att bli en renodlad elbilstillverkare och det är en övergång som ska ske 2030. Det kommer att göra det möjligt för oss att möta våra kunders förväntningar och vara en del av lösningen när det gäller att bekämpa klimatförändringarna.