Volvo Cars och den ledande lastbilstillverkaren Volvo Lastvagnar kommer att dela med sig av realtidsdata till varandra för att öka täckningen för företagens uppkopplade säkerhetsteknik, ett molnbaserat system som gör det möjligt för fordon att kommunicera med varandra och varna förare om faror i omedelbar närhet av den plats där föraren befinner sig.
Detta är första gången som Volvo Cars delar säkerhetsrelaterade data med ett annat företag. Samarbetet med Volvo Lastvagnar är det första steget mot att uppnå en kritisk massa av uppkopplade fordon som kan ha en betydande inverkan på den totala trafiksäkerheten.
Från och med 2018 kommer anonymiserade realtidsdata att delas mellan utvalda Volvo-lastbilar som säljs i Sverige och Norge med företagets egna riskvarningssystem, och Volvo-bilar utrustade med Volvo Cars varningssystem för varningsblinkers.
Volvo Cars har en stark historia av att dela säkerhetskunskap med andra i syfte att rädda så många liv som möjligt. 1959 öppnade Volvo upp patentet för trepunktssäkerhetsbältet för alla andra biltillverkare, något som har räddat uppskattningsvis 1 000 000 liv till dags dato.
– Att dela säkerhetsdata i realtid baserat på vår uppkopplade säkerhetsteknik kan bidra till att undvika olyckor, säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre.
– Ju fler fordon vi har som delar säkerhetsdata i realtid, desto säkrare blir våra vägar. Vi ser fram emot att etablera ytterligare samarbeten med andra partners som delar vårt engagemang för trafiksäkerhet.
Volvo Cars varningssystem för varningsblinkers är den första i sitt slag inom fordonsindustrin. Så snart varningsblinkersen aktiveras på en Volvo som är utrustad med systemet, skickas en varning till alla Volvo-bilar i närheten som är anslutna till molntjänsten för undvika potentiella olyckor.
Varningssystemet för varningsblinkers har funnits i Sverige och Norge sedan 2016, där det är standard på alla bilar i 90- och 60-serierna samt XC40. Genom att lägga till Volvo Lastvagnars vagnpark till molnet täcker man ett större område, identifierar fler potentiella faror och ökar den totala trafiksäkerheten. Båda Volvos varumärken står för en stor andel av de nya fordonsregistreringarna i regionen.
– Med molnbaserad säkerhet kan Volvo-förare nästan se runt hörnet och undvika en kritisk situation eller olycka innan den inträffar, säger Malin Ekholm.
– Förmågan att se längre fram och undvika faror är något vi vill dela med så många förare som möjligt.
Genom att anonymisera, validera och aggregera de data som samlas in och delas kommer initiativet att följa dataskyddsförordningen (GDPR) som rullas ut i hela EU i år.