Volvo Cars och Northvolt

Volvo Car Group avser att bilda ett joint venture-bolag med det ledande svenska batteriföretaget Northvolt för att utveckla och producera mer hållbara batterier som är skräddarsydda för nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.


Som ett första steg för det hälftenägda joint venture-bolaget siktar Volvo Car Group och Northvolt på att inrätta ett forsknings- och utvecklingscenter i Sverige som ska tas i drift under 2022.

Centret är tänkt att bygga vidare på de båda företagens batteriexpertis och ska utveckla nästa generations toppmoderna battericeller och teknik för fordonsintegration, speciellt utvecklad för användning i bilar från Volvo och Polestar.

Det planerade joint venture-bolaget kommer även att bygga en ny gigafabrik i Europa med en potentiell kapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh) per år. Produktionen är planerat att starta 2026.

Som en del av planerna har Volvo Car Group också som mål att 15 GWh av battericellerna per år ska köpas in från den befintliga Northvolt-fabriken i Skellefteå från och med 2024.

Vid sidan av tidigare aviserade avtal om batterileveranser kommer ett partnerskap med Northvolt säkra de europeiska behoven av battericeller som kommer att driva Volvo Cars ambitiösa elektrifieringsplaner. Volvo Cars siktar på att hälften av företagets bilförsörjning ska utgöras av helt elektriska bilar i mitten av årtiondet, och målet är att man enbart ska sälja elbilar senast 2030.

Idag står produktionen av batterier till Volvo Car Groups helt elektriska bilar för en stor del av de totala koldioxidutsläppen under bilens livscykel. Genom samarbetet med Northvolt, som är ledande inom produktion av hållbara batterier, och producera batterierna nära sina bilfabriker i Europa, kan Volvo Car Group minska den miljöpåverkan som kan hänföras till batterianskaffning och -produktion för företagets framtida bilar.

– Genom att samarbeta med Northvolt säkrar vi leveransen av högkvalitativa, mer hållbara battericeller för våra helt elektriska bilar, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Car Group. – Samarbetet med Northvolt kommer också göra att vi kan stärka vår utvecklingskapacitet internt.

Den nya gigafabriken, som planeras att drivas med 100 procent ren energi, beräknas sysselsätta cirka 3 000 personer. Var den nya fabriken ska byggas är ännu inte bestämt. Den första bilen att utrustas med battericeller utvecklade av joint venture-bolaget blir den elektriska efterföljaren till Volvo Cars bästsäljande XC60-modell.

– Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt. – Vi är stolta över att bli deras exklusiva partner för produktion av battericeller i Europa.

Samarbetet med Northvolt är avgörande för Volvo Cars ambition att bli ledande inom premiumsegmentet för elbilar och att man endast ska sälja helt elektriska bilar från och med 2030. Det är också ett viktigt steg i expansionen av Volvo Car Groups utvecklingskapacitet internt på företaget, i kombination med partnerskap med verkliga teknikledare.

För Polestar innebär detta ett ytterligare uppsving i dess ambitioner om att växa på den europeiska marknaden och understryker företagets åtagande när det gäller projektet Polestar 0, som syftar till att skapa ett helt klimatneutralt fordon senast 2030.

– Utvecklingen av nästa generations battericellsteknik in-house, tillsammans med Northvolt, gör att vi kommer att kunna ta fram batterier speciellt anpassade för Volvo- och Polestar-förare, tillägger Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars. – Med celler som har utvecklats in-house för våra elbilar kan vi fokusera på att ge Volvo- och Polestar-kunderna vad de vill ha, till exempel lång räckvidd och korta laddningstider.

– Samarbetet med Northvolt är ett viktigt steg för vårt industriella nätverk när vi fortsätter vår övergång till ett helt elektrifierat modellprogram från och med 2030, säger Javier Varela, chef för industrial operations and quality. – Batterierna är en av de viktigaste komponenterna i en helt elektrisk bil, och genom att ingå ett samarbete med Northvolt säkerställer vi en effektiv och kostnadseffektiv leveranskedja av högkvalitativa och hållbara batterier i Europa.

Volvo Cars kommer att ge mer information om sin framtida teknikfärdplan vid Volvo Cars Tech Moment, som kommer att hållas den 30 juni.
Följ med bakom kulisserna här: Volvo Cars Tech Moment.