Volvo Cars + Spectralics

Volvo Cars har investerat i optik- och bildteknik-startupföretaget Spectralics genom Volvo Cars Tech Fund


Volvo Cars har investerat i optik- och bildteknik-startupföretaget Spectralics genom Volvo Cars Tech Fund, företagets riskkapitalbaserade investeringsbolag. Denna investering ger Volvo Cars tillgång till lovande teknik i ett tidigt utvecklingsskede som kan bidra till att göra säkrare bilar och revolutionera användarupplevelsen i bilen.

Med en bakgrund inom utveckling av flyg- och rymdteknik skapar Israelbaserade Spectralics toppmodern avbildning och optisk infrastruktur inom både hårdvara och mjukvara, vilket möjliggör en mängd olika avancerade optiska funktioner.

En av företagets kärnlösningar är MLTC:n (Multi-Layered Thin Combiner), som är en ny typ av tunn optisk ”film” som kan appliceras på genomskinliga ytor av alla former och storlekar. Tekniken integreras i bilens vindruta eller rutor och kan användas för att projicera bilder på glaset.

I en vindrutekonfiguration kan tekniken skapa en ’heads-up display’ över ett brett synfält som kan ge en känsla för avståndet eftersom virtuella objekt projiceras på den verkliga miljön för en säker och omslutande upplevelse.

– Spectralics är ett spännande företag med teknik som verkligen är lovande, säger Henrik Green, chief product officer på Volvo Cars. – Genom att stödja deras utveckling kan vi förverkliga den potential som deras produkter kan ha i framtida Volvobilar.

Andra möjliga användningsområden för tekniken inkluderar avancerade filter för olika applikationer, avkänning i kupén, framåtblickande kameror utan döda vinklar och projicering av digitala hologram.

– Vi är stolta över att samarbeta med en progressiv teknikledare som Volvo Cars, säger Ran Bar-Yosef, medgrundare av och VD på Spectralics. – Vi ser flera beröringspunkter med Volvo Cars vision i ekosystemet och ser framtida Volvobilar som en bra matchning för ny teknik.

Spectralics är en alumn från MobilityXLab-programmet i Göteborg, och man är en del av DRIVE-nätverket i Tel-Aviv, Israel. De är båda acceleratorer för lovande startupföretag med idéer som kan bryta ny mark i mobilitetssektorn. Volvo Cars har varit en ledande partner i båda initiativen sedan 2017.

– Den här investeringen är ytterligare ett resultat av vårt framgångsrika samarbete med MobilityXlab och DRIVE, och den fördjupar vår relation med dessa innovationspartners, säger Lee Ma, chef för Volvo Cars Tech Fund. – Spectralics är en bra matchning för vår portfölj och vi tror att deras teknik har potential att sätta standarden för nästa generations displayer och kameror.

Volvo Cars Tech Fund lanserades 2018 och investerar i nystartade teknikföretag med stor potential världen över. Fonden fokuserar på att investera i strategiska tekniktrender som transformerar bilindustrin, t.ex. artificiell intelligens, elektrifiering och autonom körning.