Volvo Cars åtagande att minska plastföroreningar

Volvo Cars, deltar som enda biltillverkare på G7 Ocean Partnership Summit. G7-toppmötet, ett av de största miljötoppmötena i världen och Volvo Cars inbjudan understryker företagets position som branschledande när det handlar om hållbarhet.


Toppmötet i Halifax, Kanada, samlar regeringar, företag och enskilda organisationer. Volvo Cars kommer uttryckligen att främja G7 Ocean Plastics Charter och kommer att presentera företagets eget hållbarhetsprogram i detalj, som inkluderar den tidigare visionen om plast: att väsentligt öka användningen av återvunnen plast i sina nya bilar.
Volvo Cars har ett av de mest ambitiösa hållbarhetsprogrammen inom bilindustrin, med ett uttalat mål att minska sin totala miljöpåverkan. Att minska plastföroreningar och arbeta för att använda mer återvunnet material i bilarna är en viktig del av den strategin.
G7 Charter förbinder regeringar att ta konkreta och ambitiösa steg mot att adressera de globala problemen kring plastföroreningar i haven, som att främja användandet av återvunnen plast och att minska plastföroreningar i sina länder. Volvo Cars är det första och enda bilföretaget som stödjer detta.
– Vår inställning till hållbarhet stämmer väl överens med G7 Ocean Plastics Charter, att stötta det är en naturlig följd av denna inställning, säger Maria Hemberg, Senior Vice President Group Legal, General Counsel and Chair of Volvo Cars Sustainability Board.

Tidigare i år berättade Volvo Cars att företaget år 2025, avser att minst 25 procent av den plast som används i varje nylanserad Volvobil ska vara gjort av återvunnet material. För att bevisa att det verkligen är ambitionen, har Volvo Cars byggt en specialversion av en XC60 T8 laddhybrid för att visa att mer återvunnet material kan byggas in i bilarna utan att behöva kompromissa på säkerhet eller kvalitet. Tidiga diskussioner kring ambitionerna med relevanta leverantörer för plast har också gett positivt gensvar.

Den senaste Volvo Ocean Race-seglingen fokuserade på problemet med plastföroreningar i haven. Den inriktningen visades via finansieringen av forskning kring havets hälsa som en del av Ocean Race liksom ett dussin framgångsrika strandstädningar runt om i världen, som involverade tusentals Volvoanställda.
Volvo Cars har också fattat beslutet att på alla sina anläggningar och evenemang minska miljöpåverkan av plast. Företaget arbetar nu med att ta bort all användning av engångsplast från sina kontor, matsalar och event över hela världen. Det arbetet ska vara klart i slutet av 2019. Varje år ersätter det pågående programmet över 20 miljoner engångsplastartiklar som koppar, matbehållare och bestick med mer hållbara alternativ, som inkluderar nedbrytbara produkter gjorda av papper, trämassa och trä.

Ur ett vidare perspektiv  har Volvo Cars åtagit sig att minska miljöpåverkan både på sina produkter och verksamheter. 2017 gick företaget ut med sitt industriledande löfte att elektrifiera alla nya Volvomodeller som lanseras efter 2019. I våras förstärkte Volvo Cars sin strategi, genom att säga att man siktar på att rena elbilar kommer utgöra 50 procent av den globala försäljningen 2025

När det gäller verksamheten, siktar Volvo Cars på att ha en klimatneutral produktion år 2025. I januari i år blev motorfabriken i Skövde den första klimatneutrala anläggningen.