Bilvård
Så tvättar du bilen hemma

Det finns inget som är så enkelt och nödvändigt för att bevara din bils värde. Lacken är bland det dyraste som finns på en bil, en omlackering kostar cirka 25 000 kronor. Att bevara och beskydda din bils lack är en god investering.


Avfetta bilen och använd gärna högtryckstvätt för att avlägsna det svåraste av smuts innan du börjar använda svamp på bilen. Applicera först en petrokemisk avfettning på lacken, därefter applicerar du en alkalisk avfettning ovanpå. Tänk på att inte applicera ovan fönsterlisten. Rinner avfettning ner genom dropplisten ner till dörren så löser du upp rostskyddet och förkortar bilens livslängd. Låt verka några minuter och skölj av bilen omsorgsfullt! Nu är det äntligen dags för schamponering.

Avfettning

• Petrokemisk avfettning: Även kallad kallavfettning. Det är en avfettning som är baserad på ett petrokemiskt lösningsmedel. Vissa deklarerar det nafta, men i folkmun så är det helt enkelt vanlig lacknafta som det avser. Kallavfettning löser petroleumsmuts, smuts som inte innehåller vatten och som inte går att blanda med vatten. Det är motorolja, fettfläckar, tuggummi och asfaltsfläckar.

• Alkalisk avfettning: Den är alltid alkalisk, det innebär att den har ett pH som är över 7 på pH-skalan. Den har en fördel, den är väldigt kostnadseffektiv eftersom den går att späda tio gånger sin egen volym med samma effekt. Det ger en makalöst låg kostnad per tvätt. Alkalisk avfettning löser inte petroleumbaserad smuts, däremot smuts som proteiner, animaliskt och vegetabiliskt fett, kroppsoljor, mögel, bakterier, fågelskit och kolhydrater. Har din husvagn stått utomhus några år och blivit bevuxen av mögel och alger är detta avfettningen för dig.

• Mikroavfettning: Det är en kombination av kallavfettning och alkalisk avfettning. Helt enkelt en kompromiss som är enkel att använda om man bara vill använda en flaska.

Bilschampo vs diskmedel

För att klargöra vissa begrepp har jag valt att förklara varför det är så viktigt att välja rätt bilschampo.
Ett bilschampo är ett schampo och diskmedlet är ett rengöringmedel, låter det konstigt? Här kommer förklaringen:
Ett diskmedel är ett rengöringsmedel, de flesta tensiderna i diskmedel är oljebaserade. (Det är tensiden som får smutsen att lossna från underlaget). Den absolut vanligaste tensiden är natriumdodecylbensensulfonat. Visst är dessa oljebaserade tensider bra på att lösa fett, men de löser även andra oljebaserade produkter som vax och lackförseglingar.
Ett bra bilschampo bevarar vaxet så mycket bättre eftersom det är skonsamt mot lacken.

Dosera bilschampot med mätglas

Mätglas rekommenderas, tillverkarna vill sälja så mycket schampo de bara kan. Men du får inte bättre resultat om du överdoserar. Det mest optimala är att köpa ett mätglas så du kan mäta upp hur mycket schampo som krävs till exempelvis tio liter vatten.

Skum

Mycket skum när du tvättar bilen är inte en nackdel. Bilschampo har en viktig funktion, det ska fungera som ett smörjmedel mellan bilsvampen och lacken när du tvättar ditt fordon. En tumregel är att ju mer skum, desto bättre smörjer det. Och i förlängningen bidrar det till en säker tvätt. Vill man och har möjlighet så kan en skumlans vara till stor hjälp. Den skapar ett rakbladslödder med hjälp av en injektor som blandar luft och vatten. Dessutom gör det biltvätten till ett rent nöje.
En av grunderna är att tvätta bilen i skuggan, tvättar vi bilen i solljus så dunstar vattnet allt för fort och lämnar kalkfläckar kvar på lacken, med ett mediokert resultat som följd. Vidare så brukar jag alltid tvätta bilen uppifrån och ner, för att låta allt vatten rinna neråt, det finns olika meningar om den frågan. Men jag är väldigt bestämd på den punkten.
Det är viktigt att skölja ur tvättsvampen frekvent, rena verktyg är A och O i jakten på den perfekta glansen. Och använd aldrig din svamp efter att du har tappat den på marken, ta en ny för säkerhets skull. Hur mycket du än sköljer kan det finnas gruskorn kvar i den. Tvättrepor gör ingen glad.

Torkning

För att slippa vatten och kalkfläckar på bilen bör du torka av bilen.
Det finns många varianter att välja mellan men vi rekommenderar sämskskinn eller en våfflad torkduk.
Bomullshanddukar har en bindväv av polyester. Flätas dessa slitna polyestertrådar tillsammans blir det samma betingelser som stålull. Därför är det så viktigt att använda en torkduk som är tillverkad för att just torka av din bils vatten.

Får man tvätta bilen hemma?

I många av landets kommuner får man inte tvätta bilen på uppfarten eller på gatan eftersom tvättvattnet rinner rakt ut i dagvattenbrunnarna som inte är kopplade till reningsverken. Tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen rinner därmed rakt ut i sjöar och andra vattendrag. Därför rekommenderas biltvätt i särskilda tvätthallar (dock är inte alla tvätthallar att lita på när det gäller att ta hänsyn till miljön, så fråga gärna på plats vad de gör för att minska påverkan på vår natur).

Om man ändå vill tvätta sin bil hemma rekommenderas att man står på gräsmattan eller en grusyta. I sådana fall får man endast utföra så kallad ”lätt sommartvätt” utan avfettningsmedel.
Tvätta på gräsmatta eller grusyta om du eller grannen har en enskild brunn närliggandes är inte att rekommendera, inte heller om våtmark eller vattendrag finns i direkt närhet till tvättplatsen.

Källa: Teknikens Värld
Bilvård

Om du behöver hjälp eller vill få tillbaka nybilskänslan. Våra bilvårdsspecialister löser det.