Så ska ditt barn sitta i bilen

Framåtvänd eller bakåtvänd? Med eller utan krockkudde? Att veta hur ditt barn ska sitta i bilen är inte alltid det lättaste. Här har vi samlat tips och råd för att alla i familjen ska kunna färdas säkert.


Bakåtvänd bilbarnstol är säkrast

Upp till cirka fyra års ålder är det säkrast för barnet att färdas bakvänt i babyskydd eller bilbarnstol. Bilbarnstolen tar då emot våldsamma krafterna som blir vid en krock och skyddar samtidigt barnets känsliga huvud och hals. Åker barnet framåtvänt är risken fem gånger större att det skadas svårt eller i värsta fall omkommer vid en olycka. Gå över till bilbarnstol när barnet är nio månader eller kan sitta stadigt själv.

Placera barnet i fram- eller baksätet?

Ur en krocksäkerhetssynpunkt är det likvärdigt om du placerar bilbarnstolen i passagerarsätet eller baksätet. Välj det som passar din familj bäst.

Fortsätt med bälteskudde

När barnet vuxit så pass att huvudet når kanten på bilbarnstolen är det dags att gå över till bältestol eller bälteskudde. Först när barnet nått 135 centimeter kan hen sitta utan bilkudde.

Koppla ur krockkudden på passagerarsätet  

Krockkudden är en del av bilens säkerhetssystem men med en bakåtvänd bilbarnstol är det en livsfarlig kombination. Sidokrockkuddar är dock ingen fara. Först när barnet är 140 centimeter lång är det säkert att sitta i passagerarplatsen med inkopplad krockkudde. Vänd dig till oss eller en annan auktoriserad verkstad för hjälp med urkopplingen.

 

Källa: Trafikverket