Så fungerar Ecodriving

Är du ny bakom ratten eller om det var länge sen du tog körkort kanske du har missat det här med ecodriving. Det kan översättas som miljövänlig bilkörning, och är helt enkelt ett sätt att köra på som drar mindre bränsle och därför sparar mer på miljön. Här reder vi ut hur det går till och varför det är så bra.


Höga växlar

Sträva efter att köra på så hög växel som du kan, innan bilen muttrar till och protesterar. De flesta moderna bilar klarar att köra på 5:ans växel i 50 km/h, men märker du att den hackar till eller brummar ska du sänka. När du kör på för låga växlar, blir bilen starkare och den förbrukar mer bränsle.

Hoppa över växlar

Har du lärt dig att krama ur varje växel så mycket som möjligt? Dags att tänka om. I ecodriving ska du istället hoppa till en högre växel så fort som möjligt, vilket innebär att du kan hoppa direkt från 2:an till 4:an eller 3:an till 5:an. Du kanske till och med kan växla om till 5:an direkt från 2:an ibland. Det här innebär också att du ska göra snabba accelerationer, för att snabbt komma upp i en hög växel. Gasa upp på en lättare växel så kommer du snabbare upp i högre hastigheter och kan växla om

Planera körningen

Genom att planera din körning undviker du onödiga stopp och häftiga inbromsningar, som kostar bränsle. Håll jämn gas och hastighet och bromsa i god tid innan stopp eller kurvor. Att starta från 0 kostar mer bränsle än att starta från en bil som sakta rullar fram, så undvik att stanna om du istället kan bromsa in och gasa upp i god tid innan exempelvis rödljus.

Kortaste vägen

Att köra bil kostar alltid bränsle, oavsett om du kör enligt ecodriving eller inte, men det finns knep för att göra färden så kort som möjligt. När du exempelvis kör på landsväg rekommenderas du att skära genom vänsterkurvorna = kortare sträcka, mindre bensinutsläpp. OBS dock ska du alltid försäkra dig om att har fri sikt och inte riskerar att orsaka en trafikolycka innan du svänger.

Motorbromsa

Tvärnit och att stampa på bromsen precis innan övergångsstället hör inte ihop med ecodriving. Släpp istället på gasen och låt bilen bromsa av sig själv, det förbrukar ingen bränsle alls.