Renault EZ-Koncept

EZ-ULTIMO | EZ-PRO | EZ-GO
Renault visade upp sina framtidskoncept på Parismässan och här presenterar vi dem med bild och förklaring.


Renault presenterar en komplett vision om hållbar och delad framtida mobilitet med 3 robotiserade fordon på Paris Motorshow 2018.

– EZ-ULTIMO, ett robotiserat fordon för en premium-upplevelse

– EZ-PRO, ett robotiserat fordon för sista milen-leveranser in i städerna

– EZ-GO, ett robotiserat fordon för delade, dagliga transporter i städerna

 

Premiär för konceptet EZ-ULTIMO, ett exklusivt, autonomt och delat sätt att färdas på samt en framtidsvision för mobilt innehåll under färden.

 

Renault EZ-PRO: Robotiserade stadsleveranser

Renaults vision illustreras idag av EZ-PRO, ett koncept i form av ett robotiserat fordon för leverans ”den sista milen” in i staden.

EZ-PRO är ett modulerbart koncept för flexibel frakt, en skräddarsydd plattform avsedd för budfirmor, logistikföretag, återförsäljare och slutkunder. Den består av två olika delar/fordon som kallas pods (en autonom pod och en förarlös robo-pod), för att kunna användas på så många olika sätt som möjligt.
Med EZ-PRO kommer personlig service för specialleveranser och den förarlösa robo-poden hanterar bilflottan. Att personal behövs för det robotiserade fordonet visar att Renault anser att människor länge kommer att stå i centrum när det gäller transporter.
Tack vare EZ-PRO kan slutanvändarna välja exakt var, när och hur man ska ta emot sina leveranser, 24/7. Renault EZ-PRO är anpassat med förvaring och skåp samt leveransmetoder beroende på antal paket som transporteras.
EZ-PRO bidrar till morgondagens smarta städer genom att minska trängsel och föroreningar.
EZ-PRO är en del av Renaultkoncepten som fokuserar på urbana och delade mobilitetstjänster.

Idag på Hannover Motor Show är det världspremiär för Renault EZ-PRO, ett autonomt, elektriskt, uppkopplat och delat robo-pod-koncept. EZ-PRO är framtidens smidiga leveranslösning, ”sista milen” för kommersiella och professionella leveranser. En leveransservice ”sista milen” in i stadskärnan är en av de största möjligheterna för hantera varuleveranser som ökar p g a att e-handeln fortsätter att explodera och konsumenterna vill ha omedelbar leverans, återförsäljares leveranskostnader ökar och städer fortsätter att leta efter nya sätt att hantera intensifierad trafik och trängsel.

Som tillverkare av lätta nyttofordon (LCV) i nästan 120 år, och som europeisk marknadsledare inom elektrifierade transportbilar har Renault en ledande ställning att påskynda förändringen i leveransservice och varutransporter.

”Renault EZ-PRO visar vår vision om leverans den ”sista milen” integrerad i framtidens ekosystem i smarta städer och för professionella behov. Det här konceptet är en lösning med otaliga möjligheter för våra olika partners”, säger Ashwani Gupta, Alliance Senior Vice President, LCV.

EZ-PRO är ett koncept som består av en autonom ledarpod/fordon och en förarlös robo-pod. Renault anser att leveransen ”den sista milen” inte är helt utan mänsklig service och automatiserad. Människor kommer att vara kärnan i transportaktiviteterna under en överskådlig framtid för att övervaka leveranser av varor och tjänster.

I överensstämmelse med Renault Pro + LCVs varumärkeslöfte är skräddarsydd design också en styrka för detta koncept. EZ-PRO har anpassningsbara moduler som uppfyller ett brett utbud av specifika företagskunder: för specialister inom leverans och ”sista milen” leveranser, men även för återförsäljare, hantverkare och entreprenörer.

Positiv inverkan på stadslivet

EZ-PRO design har utformats för att smälta in i stadsmiljön. Karossens finish, hjul och dörrarnas glansiga utseende och reflekterande egenskaper gör att fordonet anpassar sig till stadsmiljön.

Sista minuten-leveranser utgör 30 % av stadstrafiken – en trafikbelastning som EZ-PRO kan hjälpa till att underlätta tack vare gemensam leveranslösning, flexibilitet och autonom körning. Detta bidrar till färre fordon på vägen under rusningstid och färre trafikstockningar.

EZ-PRO är en del av en rad Renault-koncept som fokuserar på mobilitetstjänster i städer. EZ-PRO följer införandet av EZ-GO ett elektriskt, uppkopplat, helt autonomt, delat robo-fordon för transport av människor. Med strävan att ge hållbar mobilitet för alla, är EZ-PRO 100 % elektrisk, vilket bidrar till ett grönare och tystare transportsystem.

För mer information om Renault Mobility Services: https://sharedmobility.group.renault.com/en/

 

EZ-GO är ett autonomt el-robo-fordon utformat för att transportera människor i staden och förorterna. Med en dedikerad station kommer den att vara en del av framtida smarta städers ecosystem. EZ-GO är den första av en familj konceptbilar som kommer visas under 2018.

Renault Symbioz, som presenterades i Frankfurt hösten 2017, var en vision om personlig mobilitet och hur den kan integreras i ekosystemet. I Geneve visade Renault EZ-GO, en vision om framtidens gemensamma urbana mobilitet, integrerad i smarta städers ecosystem som utvecklas av regeringar, lokala myndigheter och den privata sektorn. EZ-GO kommer att lanseras med en dedikerad station med ett träd och en ramp som passar in i stadsmiljön.

EZ-GO erbjuder transporter åt alla. EZ-GO är ett autonomt el-robo-fordon med plats för upp till 6 passagerare. EZ-GO kan beställas ”on-demand” och drivs av privat eller offentlig verksamhet. Tjänsten kan bokas via en app eller direkt på stationen.

Med EZ-GO’s innovativa arkitektur och kokongliknande design är Renault den första biltillverkaren som utformar ett robo-fordon som särskiljer sig från en stadens vanliga bussar. Den trapezeformade designen, låg höjd och stora glasade partier erbjuder passagerarna fri utsikt över staden.

De dedikerade, trädkantade stationerna smälter in i stadsmiljön och den låga rampen gör EZ-GO lättillgänglig för människor med nedsatt rörlighet, rullstolar, barnvagnar etc. EZ-GO erbjuder en ny upplevelse när man reser – både rolig och praktisk.

EZ-GO har inbyggd WI-FI och passagerarna kan ladda sina smartphones via induktion. En stor skärm framför dörren delar reseinformationen – ankomsttid, planerade stopp etc. EZ-GO kan t ex dela information om en speciell turistattraktion i staden när den färdas i närheten.

EZ-GO spelar en dubbel roll i staden. För det första förenklar den resan för alla, antingen som ett fristående transportmedel eller som en del av ett större transportsystem. Priset på resan kommer vara överkomligt eftersom det är en delad tjänst. Att göra resan enklare för passagerarna kommer att bidra till minskad stress och möjlighet att välja bland fler transportlösningar, både privat och i tjänsten.

EZ-GO har en positiv inverkan på städernas miljö. Förutom att uppmuntra till delad mobilitet för alla bidrar den till en förbättrad trafiksituation, minskat behov av parkeringsplatser samt att den är buller- och utsläppsfri.

För mer information om Renault Mobility Services: https://sharedmobility.group.renault.com/en/