Nya Volvo V60 Cross Country

Den robusta V60 Cross Country är det senaste tillskottet till Volvos laguppställning av helt nya modeller som understryker företagets omvandling på senare år.


Liksom sitt V60-syskon, som lanserades tidigare i år på uppfarten till en villa i Stockholm, personifierar V60 Cross Country den mångsidiga svenska familjekombin. Till den profilen tillför den kapaciteten på och utanför allfartsvägarna som har definierat Volvos Cross Country-serien sedan den introducerades 1997 och som tar V60 från förorten till skogen.

– Med nya V60 Cross Country tar vi vår svenska familjekombi från en naturlig livsmiljö till en annan. Vi uppfann Cross Country-segmentet för mer än 20 år sedan och med den här bilen förstärker vi vår mångåriga stamtavla inom säkra och mångsidiga familjebilar med hög prestanda, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Markfrigången hos V60 Cross Country är 60 mm högre än den vanliga V60 tack vare det specialutvecklade Cross Country-chassit och fjädring som förbättrar bilens offroad-egenskaper. Fyrhjulsdrift är standard på nya V60 Cross Country, liksom funktionerna Hill Descent Control, elektronisk stabilitetskontroll, Corner Traction Control och ett speciellt Off-Road-körläge.

 

Liksom stallkamraterna 60-serien och 90-serien drar nya V60 Cross Country nytta av Volvo Cars prisbelönta SPA-plattform (Scalable Product Architecture), säkerhetsteknik och infotainmentsystem.

Nya V60 Cross Country är också tillgänglig via Volvo Cars prenumerationstjänst Care by Volvo, som gör att du istället för att äga bilen får tillgång till den genom att teckna en prenumeration med en fast månadsavgift.

– V60 Cross Country är precis lika förfinad som övriga bilar i 60- och 90-serien byggda på vår SPA-plattform. Den adderade mångsidigheten i form av högre sittposition, ökad markfrigång och dynamisk fyrhjulsdrift gör att den är lika hemma i stan som ute på landet, säger Henrik Green, Senior Vice President, Research and Development på Volvo Cars.

Volvo Cars prisbelönta City Safety med Autobrake ingår som standard och assisterar föraren för att undvika möjliga kollisioner. Det är det enda systemet på marknaden som kan hjälpa till att upptäcka fotgängare, cyklister och stora djur.

Pilot Assist-systemet hjälper föraren med styrning, acceleration och inbromsning på vägar med tydliga vägmarkeringar i hastigheter upp till 130 km/h. Avkörningsbegränsare, Oncoming Lane Mitigation och andra styrassistanssystem ingår som standard. Tillvalet Cross Traffic Alert med autobroms höjer säkerheten ytterligare. Dessa och andra beprövade säkerhetstekniker gör V60 Cross Country till en av de säkraste bilarna på vägarna.

Infotainmentsystem Sensus Connect är helt kompatibelt med Apple CarPlay, Android Auto och 4G, och ser till att föraren är uppkopplad oavsett om bilen befinner sig i stadsmiljö eller på landsbygden. Den intuitiva pekskärmen med surfplatteliknande egenskaper kombinerar bilens olika funktioner, navigering, uppkopplade tjänster och appar för underhållning i bilen.

Nya V60 Cross Country kan fås med bensindrivlinan T5 AWD och dieselmotorn D4 AWD. Mildhybrid- och plug-in hybrid-versioner kommer att lanseras längre fram.

Nya Volvo V60 Cross Country