Volvo
Nya S60 kommer inte med dieselmotor

Nya Volvo S60 – som lanseras senare i vår – kommer att vara den första Volvon att tillverkas som inte kommer att kunna fås med dieselmotor, vilket understryker Volvo Cars åtagande för en långsiktig framtid bortom den traditionella förbränningsmotorn.


Alla nya Volvo modeller som lanseras från och med 2019 kommer att kunna fås antingen som mild bensinhybrid, plug-in bensinhybrid eller som renodlade elbilar. Detta är den mest omfattande elektrifieringsstrategin inom bilindustrin och Volvo Cars var den första traditionella biltillverkaren att åta sig att elektrifiera hela sitt modellprogram när tillkännagivandet gjordes i juli 2017.

– Vår framtid är elektrisk och vi kommer inte längre att utveckla en ny generation dieselmotorer, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars. Vi kommer att fasa ut bilar med endast en förbränningsmotor, med bensinhybridversioner som ett övergångsalternativ när vi går mot fullständig elektrifiering. Nya S60 är nästa steg i det åtagandet.

Förra månaden förstärkte Volvo Cars sin elektrifieringsstrategi genom att berätta att man har som ambition att elbilar ska stå för 50 procent av företagets globala försäljning 2025. Tillkännagivandet gjordes på 2018 Beijing Auto Show och positionerar biltillverkaren som en kraftfull aktör i Kina, världens ledande marknad för elektrifierade bilar.

Nya S60, en mellanstor premium-sportsedan, bygger på Volvos egenutvecklade skalbara produktarkitektur (SPA), som den även delar med företagets prisbelönta nya 90-serie och 60-serie. Sedanen S60:s syskon, V60, lanserades tidigare i år i Stockholm.

Den nya S60 kommer inledningsvis att finnas med en rad fyrcylindriga Drive-E bensinmotorer samt två plug-in bensinhybridversioner. Mildhybridversionerna lanseras nästa år.

Produktionen av nya S60 kommer att starta i höst på Volvo Cars helt nya produktionsanläggning utanför Charleston i South Carolina. Fabriken i Charleston kommer att vara den enda tillverkningsorten för nya S60, vilket innebär att amerikanskbyggda S60-bilar kommer att säljas på den amerikanska marknaden och utomlands via export.