Fotoutställning
Volvo XC60 Moments

Pulitzerprisvinnaren Barbara Davidson ställer nu ut sina bilder som hon fotat med kameran från nya Volvo XC60.


Tillsammans med prisbelönta fotografen Barbara Davidson har Volvo Cars skapat världens första fotoutställning fotograferad av en bil.

Barbara Davidsons bilder visades första gången på galleriet Canvas Studios i Shoreditch, London, i början av juli och nu kommer utställningen till Volvo Studio Stockholm i Kungsträdgården. Utställningen pågår fram till 31 augusti och är öppen för allmänheten.
Vi kommer även att kunna visa upp prints under premiärhelgen 2 – 3 September här hos oss i Stenungsund och Lilla Edet.

Den trefaldiga Pulitzer Prize-vinnande fotografen och konstnären Barbara Davidson har tillsammans med Volvo Cars skapat något världsunikt genom att använda de integrerade säkerhetskamerorna i nya Volvo XC60 för att skapa en specialkollektion med bilder.
Detta är första gången som en bil används som en kamera av en fotograf. Davidsons kollektion bestående av 30-talet bilder, tagna genom objektiven på XC60:s integrerade säkerhetskameror, fångar stadslivet i Köpenhamn ur ett helt nytt perspektiv.
– Kollektionen gör två saker. Dels är det ögonblicksbilder av livet i en europeisk stad i all dess prakt, dels belyser kollektionen de komplexa miljöer som vi lever i. Det är tack vare kamerorna och andra inbyggda sensorer som bilar som XC60 gör livet i moderna städer säkrare för fotgängare och andra trafikanter, säger Barbara Davidson och fortsätter:
– Med det här projektet förenar vi konsten med människors säkerhet för att visa på fördelarna med den här tekniken.

Davidson, flerfaldig Pulitzer Prize-vinnare, innehavare av en Emmy Award och tidigare medarbetare på dagstidningen The Los Angeles Times, valde att inleda ett samarbete med Volvo Cars på grund av sina egna erfarenheter av varumärket.
– Jag har en högst personlig koppling till Volvo Cars. I tonåren var jag med om en mycket allvarlig trafikolycka där min bil voltade. Något som under normala omständigheter förmodligen skulle ha inneburit slutet för mig. Efteråt fick jag berättat för mig att jag överlevde på grund av bilen jag körde – en Volvo, säger Barbara Davidson.

I världen över dör mer än 1,2 miljoner människor i trafikolyckor varje år. Volvos trafiksäkerhetsstrategi baseras på verkliga trafiksituationer som företaget har studerat ingående sedan 1970 via sin haverikommission. Med sin oöverträffade databas med information om verkliga olyckor har Volvos säkerhetsingenjörer arbetat systematiskt för att mildra eller eliminera potentiellt livshotande olyckor.

2008 lanserade det svenska varumärket det första autonoma nödbromssystemet, City Standard, som standard på den första generationen av XC60. Systemet har visat minska antalet kollisioner med upp till 45 procent enbart i Sverige.

– Vårt sätt att se på säkerhet på Volvo Cars utgår från det verkliga och det praktiska. Vår vision är komma till en tidpunkt där ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvobil. Vi kallar det Vision 2020, säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre.

Volvo Cars nya XC60 lanserades med tre nya säkerhetsfunktioner som hjälper föraren genom att leverera styrassistans vid behov. Det banbrytande City Safety-systemet har kompletterats med en ny styrassistansfunktion. Ett nytt säkerhetssystem som går under namnet Oncoming Lane Mitigation använder sig av styrassistansen för att mildra kraften vid frontalkollisioner, medan Volvos BLIS-system (Blind Spot Information System) använder sig nu av styrassistansfunktionen för att minska risken för kollisioner vid filbyten. Det gör nya XC60 till en av de säkraste SUV:arna på marknaden i dag.