Lyft för Volvo C30

nya_volvoc30

Nya Volvo C30 – med ny sportig front och ännu mer valfrihet
Nya Volvo C30 tar steget fullt ut och visar upp modellens hela potential och personlighet. Det syns på det nydesignade, karismatiska frontpartiet. Och understryks av en stor mängd nya tillval, till exempel ett urbant, kaxigt stylingpaket.

C30 är Volvos mest lekfulla och spontana bilmodell. Den vänder sig till kunder som främst rör sig i stadsmiljö och som ställer stora krav på bilens design, köregenskaper och personlighet. Volvo C30 kan kombineras i ett närmast obegränsat antal varianter, tack vare ett stort urval av drivlinor, designdetaljer, utrustningsnivåer. Och nya Volvo C30 som presenteras på Frankfurtmässan 2009 erbjuder ännu fler alternativ än tidigare.

– Sedan introduktionen 2006 har Volvo C30 blivit mycket uppskattad för sitt unika utseende. Det gäller särskilt bakpartiet. Med den nya fronten känns det som att alla bitar faller på plats och att bilens attraktionskraft har lyfts ytterligare en nivå. Den nya exteriören stämmer också bättre överens med hur C30 är att köra – utmanande, direkt och med mycket attityd, säger Daniel Backman som är Product Manager för nya Volvo C30.

Stora exteriöra förändringar
Förnyelsen av Volvo C30 är mer omfattande än vad som brukar vara fallet för Volvos modeller. Hela fronten är omgjord, inklusive framskärmarna. Det ger bilen ett radikalt nytt utseende framifrån, och mejslar fram en distinkt egen personlighet som tydligt särskiljer nya C30 från Volvo S40 och V50.

– Genom att använda ett större djup i formspråket har fronten blivit mer dramatisk och uttrycksfull. De nya, snett uppåtriktade strålkastarna och vinklade linjerna på stötfångaren förstärker intrycket av fart och sportighet, säger Fedde Talsma, Exterior Chief Designer på Volvo Personvagnar.

Centralt i fronten sitter det nya förstorade järnmärket precis som på övriga Volvomodeller. Luftintaget har också vuxit i storlek och liknar det hos XC60. Grillen har ett nytt, unikt mönster.

– Att C30 ökat sin visuella volym och självsäkerhet ligger helt i linje med Volvo Personvagnars designstrategi. Samtidigt har C30 ett alldeles eget uttryck. Det nya bikakeformade mönstret i grillen, till exempel, gör att det räcker med en snabb titt i backspegeln för att se att det är just en Volvo C30, fortsätter Fedde Talsma.

Även om de största designförändringarna gjorts framtill, har också bakpartiet fått samma djup genom nya linjer och detaljer. Formerna är mer vågade och dynamiska än tidigare. De svarta plastytorna har ersatts med mer karossfärg nedtill, i samma eller kontrasterande nyans, för att skapa en närmre kontakt visuellt mellan bilen och vägbanan.

Övriga nyheter exteriört:

 • En ny elegant och moderiktig exteriörfärg, Orange Flame Metallic
 • Synliga avgasrör på modellerna T5 och D5
 • Två nya fälgvarianter – och för första gången fälgar i vitt!
 • Möjlighet att välja bland fem kontrasterande färger till den nedre sidolisten genom C30 Contrast Colour Collection på Momentum och Summum nivå.

Nytt uttrycksfullt stylingpaket
Nya Volvo C30 vänder sig också till kunder med ett bredare designintresse. Ett nytt ungdomligt stylingpaket med en tuff, opolerad stil ger C30 ännu mer attityd. Paketet innehåller dimljusdekor, främre skidplate trösklar med ingraverad C30 logotyp, samt bakre spoiler i skinande aluminiumlook. För att understryka kraften i motorerna är versionerna D5 och T5 utrustade med två synliga 90 mm slutrör i krom.

Exteriördetaljerna kompletteras av en dramatisk svart interiör där golvmattorna tillsammans bildar en världskarta. Mittkonsollen är i aluminium liksom dörrhandtagen och pryds av ett mönster som är inspirerat av gamla tiders äventyrliga sjökort. Genom longitud- och latitudreferenser och streckade riktningslinjer förstärks upptäckartemat från dörrmattorna ytterligare.

Matchande interiöra uppdateringar
Nya Volvo C30 erbjuder också en rad nya interiöra tillval. Bland annat introduceras en helt ny färgkombination kallad Espresso/Blond, som består av en mörkt brunfärgad övre sektion och en blond, fräsch nyans på de nedre dörrsidorna. Den blonda nyansen ligger mitt emellan grått och beige, och är ett uttryck för Volvos starka skandinaviska designtradition. Espresso/Blondinredningen skapar utrymme för nya energirika accentfärger som orange, grönt och blått i textilierna, och en ny lädernyans kallad Cranberry.

– Vi vet att en stor andel, nästan hälften, av C30-kunderna gör detaljerade interiöra val. De vill bestämma själva hur deras bil skall se ut och nöjer sig inte med färdiga paketlösningar. Nya C30 ger dem en rad nya, moderna stilriktningar i både färger och textilier att välja bland, säger Maria Uggla, Program Chief Designer Color & Trim på Volvo Personvagnar.

– Vi har också fokuserat på att gör det lättare för kunderna att matcha ihop den exteriöra designlösningen med inredningen på ett snyggt sätt, något som har underlättats genom den nya färgkombinationen Espresso/Blond, fortsätter Maria Uggla.

En ytterligare nyhet är insynsskyddet till lastutrymmet, som med nytt material och nytt grafiskt mönster bidrar till att öka bilens moderna utstrålning ytterligare.

Ny mittkonsoll – Oyster Burst Déco
Volvos speciella mittkonsoll finns redan i flera innovativa varianter. Nu lanseras ytterligare en, kallad Oyster Burst Déco. Volvos designteam inspirerades av ytan hos de klassiska svenska Hagströmgitarrerna som gjordes världsberömda av bland annat Elvis Presley på femtiotalet. Hagström införlivade just ordet ”burst” i många modellnamn, och gav gitarrerna ett mönster som skiftade från ljust till mörkt och tillbaka igen. Precis som det gör på den nya mittkonsollen till Volvo C30.

Drivlinor – stor valfrihet också här
Volvo C30s sportiga chassi och styrning kan kombineras med mycket bred uppsättning drivlinor som sträcker sig från extrem acceleration och prestanda, till dieselmotorer med klassledande låg förbrukning och miljöpåverkan.

C30 DRIVe med start/stopp-funktion
Från och med sommaren 2009 erbjuds Volvo C30 1.6D DRIVe med en avancerad start/stopp-funktion som möjliggör att motorn stängs av när bilen står still vid exempelvis ett rödljus eller i en kö. Därigenom blir förbrukningen så låg som 3.9 l/100km och koldioxid utsläppet 104g CO2/km, vilket är lägst av alla bilar i storleksklassen.

Motorprogram Volvo C30
Siffrorna nedan gäller vid blandad köring och med manuell växellåda.

Bensinmotor              Effekt                        Förbrukning                 CO2

T5 (2.5 liter)                230 hp/320 Nm            8.7 l/100 km                   203g/km

2.4i                             170 hp/230 Nm            8.4 l/100 km                   200g/km

2.0                              145 hp/185 Nm            7.4 l/100 km                   177g/km

2.0F (Flexifuel)             145 hp/185 Nm            7.4 l/100 km                   177 g/km*

1.6                              100 hp/150 Nm            7.0 l/100 km                   167g/km

Dieselmotor               Effekt                        Förbrukning                 CO2

D5 (2.4 liter)                180 hp/400 Nm            6.2 l/100 km                   164g/km

2.0D                            136 hp/320 Nm            5.7 l/100 km                   151g/km

1.6 DRIVe                    109 hp/240 Nm            4.54 l/100 km                 119g/km

1.6D DRIVe start/stop   109 hp/240 Nm            3.9 l/100 km                   104g/km

*preliminär siffra

Motorfakta i korthet:

 • Samtliga motorer är extremt kompakta och tvärmonterade i motorrummet, för bästa möjliga säkerhet och innerutrymme
 • Turboteknik används i T5-motorn och samtliga dieselmotorer, för bästa möjliga prestanda.
 • Sexväxlad manuell växellåda finns till T5-motorn, D5 och 2.0D
 • Femstegad automatlåda med Geartronic finns till de femcylindriga bensin- och dieselmotorerna
 • Sexstegad Powershift automatlåda finns till dieselmotorn 2.0D
 • Partikelfilter är standard på alla dieselmotorer
 • 1.6DRIVe med start/stop-funktion har en mycket låg bränsleförbrukning, 0,39 liter per mil

Kuriosa – antal möjliga kombinationer, nya Volvo C30

 • Nya Volvo C30 erbjuds i 13 exteriörkulörer och med nedre spoilers i fem olika kulörer. Totalt är 49 är exteriöra kombinationer möjliga (13 i tidigare version)
 • Om man adderar de 11 olika aluminiumfälgarna har kunden 529 möjligheter att skapa en unik bil
 • De 27 klädselalternativen (15 tidigare) plussar på till 14553 personliga kombinationsmöjligheter
 • 4 olika dekorinlägg på mittkonsollen att välja på ökar siffran till 58 212
 • Valet med eller utan bakre spoiler, fördubblar antalet möjliga kombinationer till 116 424
 • Kunden kan välja taklucka – eller inte. Och de tänkbara varianterna ökar till 232848
 • Man kan få C30 med elva olika drivlinor (manuell/automat inräknat), vilket möjliggör hela 2 561 328 byggbara kombinationer
 • Dessutom kan Volvo C30 utrustas med till exempel tre olika nivåer av ljudsystem, ett flertal olika säkerhetsfunktioner, med eller utan parkeringsassistans, med eller utan Bluetooth och så vidare
 • Allt som allt bedömer Volvo att till exempel alla invånare i Storbritannien, ca 60 miljoner människor, utan vidare skulle kunna erbjudas sin egna unika variant av Volvo C30!