Säker självkörning
LiDAR-teknik i nästa generations Volvobilar.

För att aktivera Highway Pilot-funktionen kan Luminars perceptionsteknik kombineras med mjukvara för autonom körning och kameror, radar och reservsystem för funktioner som styrning, bromsning och batterikraft. Tillsammans ger detta en säker, helt självkörande funktion för användning på motorvägar.


– Snart kommer din Volvo att kunna köra autonomt på motorvägar när bilen bedömer att detta kan göras säkert, säger Henrik Green. – I det läget tar din Volvo över ansvaret för körningen och du kan koppla av, ta blicken från vägen och händerna från ratten. Med tiden kommer uppdateringar över luften att utöka de områden där bilen kan köra själv. För oss är säkert införande av autonomi en introduktion som sker steg för steg.

Volvo Cars och Luminar fördjupar också sitt samarbete för att gemensamt säkerställa robust industrialisering och validering av Luminars LiDAR-teknik för serietillverkning. Volvo Cars har även undertecknat ett avtal om att eventuellt öka sin minoritetspost i Luminar.

För Silicon Valley-baserade Luminar är samarbetet med Volvo Cars första gången som företaget levererar sin teknik för serietillverkning. Detta är ett viktigt steg för att uppnå de stordriftsfördelar som krävs för att kunna föra ut tekniken i den bredare fordonsindustrin.

– Volvo är en erkänd pionjär inom fordonssäkerhet som har drivit standardiseringsarbetet i branschen för den mest avancerade livräddande tekniken, säger Austin Russell, grundare och VD för Luminar.

– Nästa era inom säkerhet handlar om autonom körning och än en gång tar Volvo täten genom en viktig milstolpe i branschen. Vi har löst de viktigaste utmaningarna när det gäller kostnad, prestanda och auto-grade-utmaningar som möjliggör serietillverkning, och Volvo gör även tekniken tillgänglig för världen.