Halkan kommer
Så kör du säkert

Snart sjunker temperaturerna och oskyldiga vägar förvandlas snabbt till livsfarliga isbanor. Fräscha upp kunskaperna om hur du kör säkert på hala underlag.


Sänk hastigheten och håll avstånd

Så fort temperaturerna närmar sig 0 grader kan väglaget vara halt, även om det inte syns. Precis som på torrt underlag är hastigheten A och O, så sänk farten, håll avstånd till bilen framför och räkna med längre körtider under vinterhalvåret så har du minimerat de största orsakerna till olyckor.

Mjuka inbromsningar och rattutslag

Lika viktigt som hastigheten, är att köra lugnt och försiktigt med mjuka inbromsningar och små vridningar på ratten. Häftiga rörelser kan skapa sladd i situationer där du enkelt hade kunnat undvika dem. En klassiker är också att undvika stora rattutslag samtidigt som du ger gas.

Kör på höga växlar

När det finns möjlighet är det bra att köra på höga växlar när underlaget är halt. Kör du på för låga växlar är risken större att hjulen tappar grepp när du gasar och bilen får sladd.

Testa (och lek)

Det är ingen slump att halkkörning är en del körkortsutbildningen. Bästa sättet att hantera en hal situation i trafiken är erfarenhet, och det kan du skaffa dig under kontrollerade former. Det finns flera trafikövningsplatser (tex Stora Holm) där man kan uppdatera sina kunskaper, både med egen eller lånad bil. Vill du inte besöka en halkbana bör du i alla fall testa på en stor (och givetvis tom) parkeringsplats. Gasa, bromsa, parera sladdar och märk hur bilen – och du själv – beter dig.

Byt till vinterdäck i tid

Vänta inte till sista november med att byta till vinterdäck om vädret säger något annat. Vet du inte vilka däck du ska välja? Läs mer här.