GRATTIS
Åke 70 år

Idag firar vår vd och grundare Åke Stendahl 70 fantastiska år.
Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig som bilhandlare, men tvekar inte när han får frågan om när det har varit som roligast.
– Min bästa tid är nu! Att få jobba och utveckla företaget vidare med min fru, mina båda söner och alla medarbetare ger mig så mycket energi, säger han.


Åke Stendahl föddes rakt in i motorbranschen. Pappa Göte drev Stendahls Bilservice i Lilla Edet med inriktning på Opel och Saab. Bilförsäljning avvecklades ganska tidigt och när sonen Åke klev in i företaget 1973 var det i rollen som kundmottagare.
– Jag har faktiskt aldrig varit i verkstan, även om jag alltid har gillat bilar. Det kan bero på att min första bil var en Alfa Romeo från 1954 som pappa och jag hade som ett renoveringsprojekt. Efter den var det inte roligt att skruva längre, säger Åke och skrattar.
– Däremot gillade jag att ta hand om kunderna. Jag har alltid gillat mötet med människor, att hitta lösningar och överträffa förväntningar.
1986 tog Motoria över verksamheten i Lilla Edet och Åke blev anställd. 1997 var det dags att bli egen företagare och stå på helt egna ben. Motoria hade då blivit Bilia och 1999 införlivades även Stenungsund i företagets marknadsområde.
– Det var en spännande tid och internet hade precis börjat ta plats i rummet. Det skulle revolutionera försäljningen och kunderna skulle köpa bil över nätet, men tiden var inte mogen. Idag ser det annorlunda ut. Digitaliseringen har utvecklat enklare lösningar, men en viss form av återförsäljare kommer att behövas även framöver. Att köpa ny bil är en stor affär och den vill man gärna ha hjälp med. Vi som ska vägleda kunderna och vårt jobb är att säkerställa så att kunden lyckas med sin beställning och får bilen levererad. Branschen förändras och vi kommer säkerligen att få en ny roll, berättar Åke.

 

Stendahls Bil har en stark position och har sedan 2008 varit egen återförsäljare för Volvo och Renault.
– Människor kommer även fortsättningsvis att vilja provsitta och provköra sin bil innan de slår till, därför kommer våra anläggningar i Älvängen, Lilla Edet och Stenungsund att vara viktiga även i framtiden.
Även om Åke inte var Volvonörd från början så har han blivit det med tiden.
– Man blir som man umgås! Det har varit ofrånkomligt. Volvo tog ett väldigt stort kliv i samband med lanseringen av den nya kombimodellen 850 i början på 1990-talet. Det var mycket ny teknisk utrustning och inte minst framhjulsdrift. Den hade också en unik krocksäkerhet. Då kände jag verkligen att det var ett lyckokast att bli Volvohandlare.
Bilförsäljningen har utvecklats enormt under åren. De kontanta sedelbuntarna är ett minne blott när bilen levereras. Nu är det leasing eller prenumeration av bil som gäller.
– Ja, det är fantastiska möjligheter, men visst är det lite tråkigt att själva förhandlingen i bilhallen är borta. Idag vet kunderna redan allt om bilen och priserna när de kommer. Det är väldigt lite vi kan påverka. Vår styrka ligger istället i att ge kloka råd, trygghet och en bra service, berättar Åke.
Trots närmare 50 år i bilbranschen finns det inga trötthetstecken hos jubilaren.
– Det har aldrig varit roligare att jobba än just nu. Att båda mina söner, Tom och Dan, har klivit in i firman är det bästa tänkbara. Vi trivs väldigt bra ihop och att sedan få äta lunch med alla unga medarbetare är en extra krydda. Att lyssna på deras tugg är helt underbart!

Åke Stendahl:
Ålder: 70 år
Familj: Gift med Mona, sönerna Tom och Dan.
Bor: Göta

 

STORT GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN ÅKE

ÖNSKAR ALLA KOLLEGOR!