Årets Number 10-stipendiat
Gatans Lag

En chans att spela fotboll för personer i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller socialt utanförskap.
Årets stipendium ”Number 10” går till föreningen Gatans Lag.
Stipendiet på en miljon kronor delades ut av förra årets pristagare Grunden Bois under Fotbollsgalan.


Gatans Lag bildades i Göteborg 2008, och har skapat ett drogfritt och nyktert sammanhang för sina medlemmar. Idag finns både dam- och herrlag i Göteborg och Stockholm med spelare i åldrarna 16 till 60 år. Många har aldrig spelat fotboll tidigare, och förutom arbetet på plan strävar medlemmarna minst lika dedikerat bort från destruktiva livssituationer och tillbaka till samhället igen. Sedan starten har ett tusental spelare varit medlemmar i laget.
– För oss är framgångarna utanför planen viktigare än de vi gör på planen. Gatans lag hjälper våra spelare att hålla sig borta från droger och kriminalitet, säger Jeff Tössberg, som är verksamhetsansvarig för Gatans Lag FF.

Stipendiet ”Number 10” är ett initiativ från Svenska Fotbollförbundet och Volvo Car Sverige, med Zlatan Ibrahimović som beskyddare. Utmärkelsen och summan på en miljon kronor går till människor som kan utveckla svensk fotboll och ta den in i framtiden.
– Fotboll är världens största sport, men ändå visar årets stipendiat att fotboll är mycket mer än så. I Gatans Lag hittar spelarna en gemenskap och en riktning i livet och dessutom når föreningen en unik målgrupp för fotbollen. Jag är stolt över att årets ”Number 10” går till dem, säger Zlatan Ibrahimović.

Gatans Lag vill växa och dela sin kunskap och sina erfarenheter runt om i Sverige. Stipendiepengarna kommer bland annat att användas till att starta upp en verksamhet med både dam- och herrlag i Malmö, hyra en klubblokal i Stockholm, köpa in nödvändigt material och finansiera kommande resor till Homeless World Cup.
– Just dessa resor är otroligt givande för våra spelare som får se och möta andra kulturer och människor från hela världen i samma livssituation som sin egen. Det ger minnen för livet, säger Jeff Tössberg.

Per Carleö är marknadsdirektör på Volvo Car Sverige.
– Gatans Lag visar på bästa sätt hur fotbollen i Sverige kan och behöver utvecklas med jämställdhet och mångfald. Genom att hitta nya vägar och nya spelare tar Gatans Lag verkligen ledartröjan för hur fotbollen växer och blir ännu mer relevant, säger han.

Juryns motivering:

”För årets stipendiat finns det en så mycket större fiende än motståndarlaget. En fiende som varje dag besegras genom att göra fotbollsplanen till en outtömlig kraftkälla – fri från fördomar, utanförskap, kriminalitet och droger. Resultatet blir en gemenskap som hjälper spelare tackla allt i sin väg och ett lag som aldrig ger upp – speciellt inte på varandra. Sveriges nästa Number 10-stipendium på 1 000 000 kr går till föreningen Gatans Lag. Stort grattis!”

Om Number 10:

Volvo Car Sverige är partner till Svenska Fotbollförbundet. Number 10 är ett stipendium instiftat av Volvo Car Sverige, Svenska Fotbollförbundet, Volvia, Volvofinans Bank och Hertz. Beskyddare är Zlatan Ibrahimović. Stipendiet består av en miljon kronor och ska gå till ett projekt eller initiativ som utvecklar svensk fotboll.
Läs mer: https://numberten.club/