Svenska bilförare
Dålig sikt och halka är värst i jultrafiken

Dålig sikt och halt eller slirigt väglag är de största utmaningarna i jultrafiken.
Det visar en undersökning som Volvo Car Sverige har låtit göra bland svenska bilförare.
Nästan 70 procent tar bilen till sitt julfirande och hälften kör längre än 20 mil.
Och bilåkandets stora knäckfråga har avgjorts – får man äta i bilen?


Volvo Car Sverige har frågat 5 000 svenska Volvoförare om deras resvanor under julhelgen. Och statistiken är tydlig – under julledigheten är svenskarna ett bilresande folk. En klar majoritet – 70 procent – tar bilen för att komma till sitt julfirande. Nästan hälften åker 21 mil eller längre, och 20 procent kör hela 41 mil eller längre.

Körförhållandena under den mörka årstiden är mer utmanande och ställer högre krav på både förare och bil. Volvo Car Sverige ställde frågan: Under vilka omständigheter tycker du att det känns svårast eller mest osäker att köra?
En klar majoritet av bilförarna – 70 procent – svarade att dålig sikt på grund av dimma, regn eller snö är den faktor som försvårar bilåkningen mest. Även dåligt väglag, som halka eller snömodd, angavs i hög grad av de tillfrågade.

Kenneth Elfström är produktansvarig på Volvo Car Sverige. Han säger att bilens utrustning såväl som förarbeteende och körstil är viktiga faktorer för att bilkörningen under mörka och vintriga förhållanden ska vara så säker som möjligt.
Rätt vinterdäck är A och O.

– Ingen går ut i snön med sandaler på fötterna, och samma princip gäller för vinterdäck. Kör man ofta på vägar med packad snö är dubbdäck bäst. Kör man i huvudsak på våta eller saltade vägar är dubbfria vinterhjul bättre, säger Kenneth Elfström.

Volvo Cars aktiva säkerhetssystem hjälper föraren på olika sätt för att underlätta körningen. Helljuset kan aktiveras så att det slås på automatiskt och sedan bländar av vid möte eller när man kommer ikapp bilen framför. Pilot Assist med adaptiv farthållare hjälper till att hålla både hastigheten och avståndet till bilen framför. Pedestrian and Large Animal Detection saktar ner farten om en fotgängare eller ett stort djur kliver ut på vägen.

Nya uppkopplade Volvobilar kan dessutom kommunicera med varandra och varna förare i närheten om halka på vägen och andra trafikfaror via ett molnbaserat nätverk.

– Med tanke på att var femte bil som säljs i Sverige är en Volvo blir det en stor mängd data som delas och kommer många bilförare till nytta, säger Kenneth Elfström.

När det gäller förarbeteende säger Kenneth Elfström att det viktigast är att hålla avståndet till bilen framför och att titta så långt framåt man kan för att lättare planera körningen.

– Ett tips är att inte titta in i lamporna på mötande bilar eftersom det finns risk att bli bländad. Titta på den vita vägmarkeringen så långt fram det går istället, säger han.

Att åka bil långa sträckor innebär också en hel del tid att fördriva. Här är det streamade lyssningstjänster som är populärast. Hela 71 procent föredrar att lyssna; på radio, musik, ljudböcker eller poddar. 17 procent föredrar gemensamma lekar i bilen.

Slutligen har Volvo Cars gjort en djupdykning i frågan som har en tendens att dela svenska bilister i två läger: Får man i äta bilen?
Svaret är ja, enligt 64 procent. Men skillnaden är stor beroende på vilken bilmodell man har. Minst villiga att tillåta mat i bilen var förare av den sportiga sedanmodellen S60 – 46,7 procent svarade ja. Det kan jämföras med förarna av Volvo Cars största familjekombi V90 (eller V90 Cross Country), där 70 procent tyckte att det var okej att äta i bilen.

Om undersökningen

Volvo Car Sverige har frågat 5 000 svenska Volvoförare om deras resvanor under julhelgen.
Så här ser resultatet ut i korthet:

67 procent angav att de kör bil till sitt julfirande.
Nästan hälften – 47 procent – kör 21 mil eller längre.
20 procent kör 41 mil eller längre.

50 procent åker till sitt julfirande tillsammans med både barn och minst en annan vuxen.
4 procent åker med vänner
6 procent åker själva
45 procent åker med en partner.

70 procent angav dålig sikt som den omständighet som gör att det känns svårast eller mest osäkert att köra.*
40 procent angav dåligt väglag som den omständighet som gör att det känns svårast eller mest osäkert att köra.*

71 procent fördriver tiden i bilen genom att lyssna: På radio, musik, ljudböcker eller poddar.
17 procent fördriver tiden i bilen med gemensamma lekar.

Att äta i bilen går bra tycker 64 procent av de tillfrågade. Men skillnaden är stor beroende på vilken bilmodell man har. Minst villiga att tillåta mat i bilen var förare av den sportiga sedanmodellen S60 – 46,7 procent svarade ja. Det kan jämföras med förarna av Volvo Cars största familjekombi V90 (eller V90 Cross Country), där 70 procent tyckte att det var okej att äta i bilen.

*Det var möjligt att välja fler än ett svarsalternativ