Concept Recharge

Med helt elektriska Concept Recharge vill Volvo Cars visa upp sitt framtida designspråk och produktstrategi.


Med konceptbilen vill man också demonstrera alla de steg man som företag kommer att ta inom sin elbilsutveckling för att minska koldioxidavtrycket från bilarna och från hela verksamheten. Volvo Cars planerar att sälja endast elbilar år 2030 och siktar på att vara ett klimatneutralt och cirkulärt företag senast 2040.

Genom att använda hållbara material inuti bilen, utrusta den med däck tillverkade av återvunnet och förnybart material, förbättra aerodynamiken och vidta andra åtgärder kan Volvo Cars ta stora steg för att minska den koldioxidpåverkan bilen har.

Dessa åtgärder i kombination med användning av ren energi i en koldioxidfri leverantörskedja, i tillverkningsprocessen och i bilens användningsfas, gör att Volvo Cars tror att man kan minska bilens koldioxidpåverkan under dess livscykel med 80 procent jämfört med en Volvo XC60 av modellår 2018 – utan att förlora de premiumegenskaper som Volvos bilar har blivit kända för.

Detta skulle innebära att Concept Recharge skulle ha en total CO2-påverkan på mindre än 10 ton under sin livscykel om den laddas med 100 procent förnybar el.

– När vi går in i elbilsåldern kommer räckvidden för en fulladdad bil att vara en nyckelfaktor, säger Owen Ready, Head of Strategic and Brand Design på Volvo Cars. – Den enkla lösningen är att lägga till fler batterier, men det är inte samma sak som att bara lägga till en större bränsletank idag – batterier gör att bilens vikt och dess koldioxidavtryck ökar. Istället måste vi öka den totala effektiviteten för att öka räckvidden. Med Concept Recharge utforskar vi spänningen mellan behovet av effektivitet och en önskan om samma innerutrymmen, bekvämlighet och körupplevelse som i dagens SUV:ar.

Volvo Cars ligger i framkant i arbetet med hållbara material och naturmaterial i sina bilar, och Concept Recharge är ytterligare ett bevis för företagets strävan att gå ännu längre i sina ambitioner.

Interiören består av flera hållbara material, såväl naturliga som återvunna material – tänk ansvarsfullt anskaffad svensk ull, miljövänliga textilier och lätta kompositmaterial skapade av naturliga källor.

Ansvarsfullt anskaffad svensk ull förvandlas till helt naturligt tyg som andas och som är fritt från tillsatser. Detta varma och mjuka material används i stolarnas ryggstöd och instrumentpanelens ovansida. Samtidigt är golvet och den nedre delen av dörrarna klädda med en tjock matta i 100 procent ull.

Sittdynorna och beröringsytorna på dörren är tillverkade av miljövänliga material som innehåller Tencel™-fibrer från cellulosa. Tyget är mycket slitstarkt och känns skönt mot huden. Genom att använda Tencel-fibrer som har framställts genom en mycket vatten- och energieffektiv process kan Volvos designers minska användningen av plast i interiördetaljer.

Stolsryggarna och nackstöden, liksom en del av ratten, använder ett nytt material som har utvecklats av Volvo Cars och som har fått namnet Nordico. Det mjuka materialet är tillverkat av biobaserade och återvunna ingredienser som kommer från hållbara skogar i Sverige och Finland, vilket ger ett CO2-avtryck som är 74 procent lägre än läder.

På andra platser i interiören, inklusive de nedre förvaringsytorna, baksidan på nackstödet och fotstödet, använder Concept Recharge sig av en linkomposit utvecklad av Volvo Cars i samarbete med leverantörer. Materialet består av fibrer från lin som blandas med kompositmaterial. Resultatet är ett starkt och lätt och samtidigt vackert material med en naturlig estetik.

I exteriören är även den främre och bakre stötfångaren och tröskellisterna tillverkade i linkomposit. Användningen av en linkomposit både i interiören och exteriören på det här sättet gör att mängden plast som används kan minskas avsevärt.

– Med Concept Recharge har vi skapat ett bekvämt och funktionellt utrymme för familjen, säger Lisa Reeves, chef för interiördesign. – Kupén erbjuder sofistikerade former genom användningen av naturmaterial och de enhetliga texturerna och färgnyanserna, vilket speglar den tidlösa elegansen hos förstklassig skandinavisk design.

 

När förbränningsmotorn lämnar plats åt den helt elektriska drivlinan spelar däcken en ännu viktigare roll än tidigare. De är inte bara avgörande för säkerheten, utan bidrar också i hög grad till räckvidden hos fordonets batteri. Det innebär att däck för elbilar alltid måste ligga i teknikutvecklingens framkant.

Concept Recharge är därför utrustad med specialdäck från Pirelli. Däcken är helt fria från mineralolja och är tillverkade av 94 procent fossilfria material, inklusive återvunna och förnybara material som naturgummi, biokiseldioxid, rayon och bioharts. Detta återspeglar den cirkulära strategi som Volvo Cars och Pirelli delar, med fokus på att minska resursförbrukningen och miljöpåverkan.

Utöver de hållbara materialen, den elektriska drivlinan och specialdäcken förbättrar Concept Recharge även SUV:arnas miljötrovärdighet genom effektivitet och aerodynamik.

Med Concept Recharge ger Volvo Cars sin vision av framtiden för aerodynamik. Bilen kännetecknas av innovativa aerodynamiska egenskaper såsom designdetaljer i exteriören som minskar luftmotståndet, en ny hjuldesign, lägre tak och ett mer upprätt bakparti.

Concept Recharge tar den klassiska SUV-formen och förbättrar luftflödet för att öka räckvidden, samtidigt som den erbjuder de otroliga utrymmesmöjligheter som kommer sig naturligt av en elbil och dess lägre golv.

– Medan konsumenterna fortsätter att driva efterfrågan på fördelarna med SUV:ar, är vi fast beslutna att tillverka bilar som erbjuder all den säkerhet och komfort som de letar efter, samtidigt som vi kraftigt minskar bilens miljöpåverkan, säger Owen Ready.

Kontakta oss

Anläggning
Säljare
Lilla Edet

Christoffer Engelbrektsson

Säljare
Stenungsund - Doteröd

William Molina

Begagnatansvarig Säljare
Stenungsund

Karl-Gustav Nilsson

Säljare
Lilla Edet

Christian Hurtig

Säljare
Stenungsund

Peter Näsström

Försäljningschef
Lilla Edet - Stenungsund

Karl-Magnus Olsson

Säljare
Lilla Edet

Alexander Tagge

Säljare
Stenungsund

Sebastian Magnusson

Säljare
Lilla Edet

Ingela Andersson

Säljare
Stenungsund

Daniel Olsson

Säljare
Stenungsund

Martin Holm