Volvo - Säkerhet
Filmbeviset på att Volvo är världens säkraste bil

Volvo har hyllats för sin säkerhet och frågan är om inte den här filmen är det bästa beviset på hur säker bilen är. Se vad som händer när en V70 Cross Country krockar rakt in i en tung lastbil fullastad med grus.


 

Olyckan inträffade den 27 april utanför Sarpsborg i sydöstra Norge, nära gränsen mot Sverige. Som tur är för oss som är intresserade av bilars säkerhet var bilen bakom en Mercedes med frontkamera, som hela tiden filmar.

– Jag åkte bakom bilen i 10 minuter och det var inget konstigt med körningen. Sen helt plötsligt så kör han över i fel körfält. Jag tänkte ”vad fan händer nu” och hinner inte reagera. Allt hände så snabbt, säger Thorbjørn Lerfald, som körde i bilen bakom.

Som tur är hinner Thorbjørn slänga sig på bromsen och stanna sin Mercedes precis framför Volvon, en V70 Cross Country.

– Jag backade lite och gick sen och kollade hur det var med honom. Han var helt chockad, det enda han kunde säga var ”vad hände, vad hände?”. Jag hjälpte honom ut genom bilfönstret och såg att han hade lite blod i ansiktet, berättar Thorbjørn.

Polisen hyllar bilens säkerhet

Efter krocken kom en ambulans och hämtade föraren och förde honom till sjukhus. Där kunde det konstateras att han var oskadd förutom ett litet sår.

– Även om fronten mosades var det inga skador inne i bilen. Hade han kört en liten bil är jag helt säker på att det hade gått åt helvete. Lastbilen var väldigt tung eftersom den var fullastad med grus, säger Thorbjørn.

Även polisen hyllar bilens säkerhet.

– Sett utifrån kraften i olyckan gick det bra. Personbilen var en ny modell med bra säkerhet, säger polisen Stian Wold till ABC Nyheter Norge.

Volvo själva tar krocken som ett kvitto på att deras arbete med säkerheten fungerar bra. ”Vi vet att vår strävan och hårda arbete med säkerhet ger resultat. Detta är något vi ser i vår forskning där vi bland annat kontinuerligt följer upp verkliga olyckor” kommenterar Volvo.

Efter olyckan kom en bärgningsbil för att bärga lastbilen, men den var så tung att det inte gick. En grävmaskin fick ringas in för att lasta av gruset bredvid vägen så att lastbilen sedan kunde bärgas bort.

Källa Expressen/ Allt om Bilar
Bild Auto Motor Sport / Mest Motor