Blind konstnärs Volvo S60 tavla slog rekord på eBay auktion

blindkonstnar
Den turkiske konstnären Esrefs Armagans tolkning av nya Volvo S60 auktionerades nyligen ut på eBay. Efter att 52 bud lagts på tavlan såldes den slutligen för 3 050 dollar. Det är den högsta summan ett konstverk sålts för på eBay där pengarna går till välgörande ändamål. De går oavkortat till den kanadensiska välgörenhetsorganisationen World Blind Union.

Köparen var en Volvoåterförsäljare i Quebec, Kanada.

– Vi var förvånade över att det var en återförsäljare inom vårt eget Volvonätverk som köpte tavlan, säger Lukas Dohle, ansvarig för Live Communication och Sociala Medier på Volvo Personvagnar.

– Jag är verkligen imponerad av konstnären, och av filmen, som vi inte kunde sluta titta på. Jag tyckte att det var en bra idé för en återförsäljare att bjuda på tavlan, och om det var en återförsäljare, så kunde det lika gärna vara jag, säger Rachel Léonard, VD för Volvo de Quebéc.

Intresset för att bjuda på Esref Armagans fria tolkning av Volvo S60 på eBay var stort.

– Vi är förtjusta över att tavlan Volvo Blind Preview sålde så bra som den gjorde. Priset är det högsta vi fått för ett konstverk på eBay där behållningen går välgörande ändamål. Vi tror att succén beror på tavlans unika värde och vetskapen för de som bjöd att pengarna gick till till World Blind Union, säger Eric Gazin, VD för Auction Cause, företaget som arrangerade auktion på uppdrag av Volvo Personvagnar.

Budgivningen startade den 7 december och första budet låg på blygsamma 20 dollar. 17 personer totalt deltog. 11 300 var inne på sajten och tittade. 5 800 av dem hittade till auktionen via andra sajter. Några minuter innan auktionen stängdes kom sista budet från Volvo De Québec på 3 050 dollar. (Motsvarande cirka 23 000 SEK eller 2 135 Euro)

Det var tidigare i höstas som den blinda turkiska konstnären bjöds till Volvo Personvagnas designavdelning i Göteborg, Sverige för att som första utomstående få en titt på Volvos kommande modell nya Volvo S60 och sedan måla av den.

Esref Armagan har genom åren gjort sig känd för sina färdigheter att trots sitt handikapp kunna fånga perspektiv, färger och former på ett unikt sätt. Hans arbete har förundrat forskare världen över.

Esref Armagans arbete dokumenterades på film – The Blind Preview – som finns att titta på på bland annat Volvo Personvagnars egen sida på Facebook. Adressen dit är www.facebook.com/volvo

Filmen som också distribuerades till bloggar, YouTube och tradionella media blev en stor succé i hela världen.

Auktionen på eBay – www.ebay.com/volvo – var öppen under tio dagar – mellan den 7 och 17 december. Nu går vinsten på 3 050 dollar oavkortat till World Blind Union. Det är en organisation som har sitt säte i Kanada men som representerar över 150 miljoner blinda och synskadade personer i 177 medlemsländer.

Nya Volvo S60 kommer att få sin offentliga premiär på bilsalongen i Geneve, Schweiz i början av mars nästa år. Förutom Esref Armagans tolkning har ett första foto på bilen skickats ut till media. Bilens skulpterade, dynamiska former har redan väckt starka, positiva känslor hos många människor.