5 steg till en perfekt fickparkering

Många nya bilar har idag parkeringsassistans och sköter stora delar av fickparkeringen per automatik. Om din bil inte har den finessen så kanske de här tipsen kan hjälpa dig att minnas vad körskoleläraren tragglade med dig.
Träning ger färdighet.


Fickparkera – hur gör man egentligen?

Om du är en sån som svär förbannat och helst undviker en ledig ruta mellan två bilar kan du andas ut nu. Med den här guiden lär du dig fickparkera som ett proffs!

1. Placera din bil jämsides med bilen som du ska backa in bakom. Se till att du är ungefär en halvmeter ifrån och att du kan se den andra bilens vänstra bakdel genom fönstret på passagerarsidan. Om din bil är lite kortare än den andra bilen, ställ dig så att du är i jämnhöjd med bakdelen.

2. Vrid nu ratten fullt ut åt höger och börja backa, långsamt. Se till att du inte tar i den främre bilens bakdel eller något till vänster om dig. Håll hela tiden koll i båda backspeglarna.

3. Titta nu i vänster backspegel. När du ser den bakre bilens båda framlysen, rätta upp och fortsätt backa rakt bakåt. Du kommer då att backa in i fickan med perfekt 45° vinkel.

4. Backa rakt bakåt tills du precis får plats att svänga in framdelen på din bil bakom den främre bilen. När du kan göra det beror lite på, om du har en kortare bil kan du behöva backa bakåt lite extra för att få ett lagom avstånd till trottoaren sen. Ett knep är att börja svänga när den högra sidospegeln är i rak linje mellan de andra bilarnas vänstra sidospeglar. Vrid ratten fullt ut till vänster och backa långsamt tills bilen är i rak linje mellan de två bilarna.

5. När du fått in bilen mellan de två andra bilarna, rätar du upp och finjusterar din position tills du är perfekt placerad i rutan.

Bra jobbat!